22 Ekim 2015 Perşembe

Çevre İzni ve Lisansı Uygulamaları

Çevre İzni Nedir

Ülkemizde 2872 sayılı Çevre Kanuna Göre İzin Lisans Sürecinin Gelişimi
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ülkemizde faaliyet gösteren kurumlara 2872 sayılı Çevre Kanununa istinaden çeşitli konularda izin ve lisanslar verilmektedir.
Bu izin ve lisanslar temel olarak;
Emisyon İzni
Gürültü izni
Atıksu deşarj izni
Tehlikeli atık geri kazanım lisansı
Tehlikeli atık bertaraf lisansı
Tehlikesiz atık geri kazanım lisansı vb..
Bu izin ve lisansların alınması aşamasında izne konu tesislerden istenilen bilgi ve belgeler her bir konu ile ilgili yönetmelikte detaylı olarak açıklanmıştır.

Örneğin emisyon izni için Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği, Deşarj İzni için Su Kirliliğinin Kontrolü yönetmeliği vb.. Bu izin ve lisansların alınması aşamasında Çevre İzninden önce temel olarak; her bir izin ve lisans konusu için ayrı bir dosya hazırlanması ve ortak belgelerin bir çok defa ayrı ayrı olarak sunulması. Örneğin hem emisyon hemde deşarj izni için ortak olarak
o   ÇED Görüşü
o   Yapı Kullanma İzni
o   Kapasite Raporu
o   Proje Özeti
o   Yerleşim Planı
o   Vb..
Bu durum gerek yatırımcıyı ve gerekse Çevre ve Şehircilik Bakanlığı uzmanlarını aynı belgeleri tekrar tekrar incelemelerine ve ciddi zaman kayıplarına sebep olmaktaydı.

Her bir izin ve lisans konusundaki başvuru süreci Çevre ve Şehircilik Bakanlığı (ve taşra teşkilatında) farklı birimlerde işlem görmeleri nedeni ile işletmenin her bir başvurusunda farklı bir bakanlık personeli ile muhatap olması, her birinin proses hakkında fikir sahibi olması için saha ziyaretine zaman ve ekonomik kayıplara sebebiyet vermekteydi.

Tüm başvuru süreçleri günümüz iletişim teknolojileri göz önüne alındığında verimsizliği ortada olan hard copy evraklarla elden yapılan başvurularla olmaktaydı. Bu durumda zaman ve ekonomik kayıplara sebep olmakta ve bürokraside boş yere çok fazla belgenin dolaşıma girmesine sebep olmaktadır.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tüm izin ve lisans konularını tek bir yönetmelik altında birleştirerek 29/4/2009 tarihli ve 27214 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmelik yayınlamıştır. Bu yönetmelik günümüze kadar çeşitli revizyonlar geçirerek en son 10.09.2014 tarih ve 29115 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Çevre İzin Ve Lisans Yönetmeliği yürürlüğe girmiştir. Bu yönetmeliği yürürlüğe girmesi ile tüm izin ve lisans konuları tek bir yönetmelik altında toplanmıştır.

Yatırımcı tesisine ister bir konuda ( örn. Sadece emsiyon izni) isterse farklı konularda ( örnğ. Emisyon ve gürültü) hangi konularda izin ve lisans sürecini başlatması halinde süreç tamamen Çevre İzni ve Lisans yönetmeliği tarafından yürütülecektir.

Bakanlık tarafından “izinlisans.cevre.gov.tr” yayınlanan portal aracılığı ile izin ve lisans süreçlerinin büyük bir bölümü online olarak tamamlanmakta buda ciddi anlamada ekonomik ve zaman kazanımı sağlamaktadır.

Çevre İzni ve Lisansı yönetmeliği bir tesisin izin ve lisans süreci belirlemekle birlikte herhangi bir konuda (emisyon gürültü atıksu vb..) teknik bir sınırlama tanımlamamaktadır. Bu tip sınırlamalar konu ile ilgili yönetmeliklerde yayınlanmıştır. Bakanlık uzmanları tesise izin ve lisans verirken mutlaka konu ile ilgili yönetmeliklerde belirtilen şartları aramaktadır.

Çevre İzni ve Lisans Sürecine Hangi Yatırımlar Dahildir
Çevre İzni ve Lisans Yönetmeliğin kapsamı yönetmelikte Madde 2’de

“Bu Yönetmeliğin Ek-1 ve Ek-2 listesinde yer alan faaliyet ve tesisler ile ilgili olarak, 2872 sayılı Çevre Kanununca alınması gereken izin ve lisanslara ilişkin tüm iş ve işlemleri kapsar.”

Olarak tanımlanmıştır. Ek-1 ve Ek-2 liste konu bütünlüğünün bozulmaması için ekte sunulmuştur. Bu listede yer alan tüm faaliyetler Çevre İzni veya Çevre İzni ve Lisansına tabidir.
Ek-1 veya Ek-2 de tanımlanmış tesis aşağıdaki konulardan en az birinde Çevre İzni veya Çevre İzni ve Lisansı almak zorundadır.
Çevre İzni : Çevre Kanunu uyarınca alınması gereken;
·         hava emisyonu,
·         çevresel gürültü,
·         atıksu deşarjı
·         derin deniz deşarjı
konularından en az birini içeren veya birden fazlasını içeren izindir.,
Çevre İzni ve Lisansı: Yönetmelikte Ek-3 C de sunulan faaliyetleri yapan tesislere verilen izin ve lisansı,
Çevre İzni konularına ilave olarak veya onlardan bağımsız olarak
·         Atık Geri Kanımı,
·         Atık Bertarafı,
·         Atık Ara Depolaması,
·         Atık işleme tesisleri:
o   Tıbbi Atık Sterilizasyon
o   Ambalaj Atığı Toplama ve Ayırma
o   Gemi Geri Dönüşüm Tesisi
o   Atıktan Türetilmiş Yakıt (ATY) Hazırlama Tesisi
o   Tanker Temizleme
o   Hurda Metal/ ÖTA İşleme
o   ÖTA Geçici Depolama
o   Atık Elektrikli ve Elektronik Eşya İşleme
o   Atık Kabul Tesisi
Konularında hizmet veren tesisler Çevre İzni ve Lisansı almak zorundadır.

Emir Salman
ES Mühendislik Ltd.Şti.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder